vrijdag 28 augustus 2009

Jupiter

donderdag 27 augustus 23:45

Het is voor het eerst sinds een tijdje weer zo helder dat ik Jupiter kan zien. Die staat hier zeer laag in het ZZO aan de hemel aan het eind van de avond. Precies die kant op ligt de horizon laag, links een berg en recht het huis van de overburen, waar Jupiter dus een tijdje zichtbaar is. Eerder op de avond is het nu nog zowiezo te licht en zit Jupiter dus achter de berg links. Een uur of twee later verdwijnt ie alweer rechts achter het huis.
De seeing was belabberd door de lage stand, en ook doordat er toch vrij veel vocht in de lucht zat. Jupiter had voor deze gelegenheid zijn bruine en grijze wolkenbanden dus verruild voor een discoshow. Allemaal groen, rood en blauw knipperen, een mooi gevolg van een slechte atmosfeer, en geen detail te zien. Gelukkig kon ik wel 3 van de 4 maantjes ontdekken, 2 links ervan en 1 er pal naast rechts. Dat is raar, want SkyChart zegt iets anders:



Drie maantjes links (waarvan twee zeer dicht bij elkaar, dat heb ik dus gemist), en één maantje vóór de planeet. Niet waar te nemen met de slechte seeing, natuurlijk. Waarschijnlijk is het 'maantje' dat ik er rechts van zag, in feite dus een ster geweest...

Martijn

Geen opmerkingen:

Een reactie posten